fredag den 29. oktober 2010

Napoleonshatte






Mørdej:

  • 300 g. hvedemel
  • 100 g. flormelis
  • 150 g. stuetempereret smør
  • 1 stk. æg

    Mørdej:
    Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet dej. Dejen stilles koldt en ½ time.

    Kransekagemasse:
    • 250 g. ren rå marcipan
    • 100 g. sukker
    • 1 stk. æggehvide (30 g.)

      Kransekagemasse:
      Sukker & æggehvide røres sammen. Lad det trække ca. 1 time for at opløse sukkeret. "Sukkerhviden" æltes ind i marcipanen lidt efter lidt til massen er ensartet.

      Fremgangsmåde:
      Mørdejen udrulles forholdsvist tyndt & udstikkes i cirkler, ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. I midten af hver cirkel lægges en lille smule nougat.
      Kransekagemassen lægges på nougaten som en kugle på størrelse med en lille bordtennisbold. Tag en lille smule vand på hænderne, så hænger kransekagemassen ikke i. Anvend aldrig mel til dette formål.
      Fold nu mørdejen op omkring kransekagekuglerne med ét tryk tre steder. Brug tre fingre: venstre hånds pege- og tommelfinger og højre hånds pegefinger.
      Bages ved 200 grader, til de er gyldne, det vil sige ca. 8 - 10 minutter. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt.
      Stilles i køleskab indtil de dyppes i chokolade - vigtigt; se afsnittet om chokolade generelt.
      Napoleonshattene kan opbevares i tætsluttende beholder på køl i ca. 3 dage eller på frys i en tætsluttende beholder i op til 3 uger.

Kransekage kugler


Ingredienser:
  • 250 gr rå ren marcipan (diabetes)
  • 100 gr sukker
  • 30 gr pasteuriseret æggehvide
Fremgangsmåde:
  1. Bland alle ingredienserne
  2. Ælt det til en fast masse
  3. Dejen rulles til kugler
  4. Kuglerne stilles på en bageplade
  5. Bages ved 200 grader i ca 5-8 min

Pebernødder (diabetes)



Ingredienser:
  • 5 dl hvedemel
  • ½ knsp stødt peber
  • ½ knsp stødt nellike
  • ½ tsk stødt kanel
  • 2 knsp hjortetaksalt
  • 50 gr margarine
  • 50 gr Perfect Fit
  • 1 æg
  • ½ dl sukker
Fremgangsmåde:
  1. Hvedemel, krydderier, sødemiddel og hjortetaksalt blandes
  2. Margarinen smuldres i melblandingen, til det ligner reven ost
  3. Æg og sukker piskes sammen til æggesnaps
  4. Melblandingen samles med æggesnapsen og æltes godt
  5. Dejen stilles koldt i ca 15 min.
  6. Dejen trilles i ca 1 cm tykke stænger og skæres i små stykker, der trilles til kugler
  7. Kuglerne lægges på en bageplade og trykkes lidt flade
  8. Pebernødderne bages ved 200 grader i ca 10 min, til de er lysebrune
Tip: Dejen kan fryses

Brunkager (diabetes)




Ingredienser:
  • 25 gr mandler
  • 2 dl hvedemel
  • 60 gr Perfect Fit
  • 10 gr sukat eller appelsinskal
  • ½ tsk potaske
  • 2 tsk brunkagekrydderi
  • 50 gr margarine
  • ½ pasteuristeret æggehvide
Fremgangsmåde:
  1. Mandlerne skoldes, smuttes og hakkes fint
  2. Hvedemel, sødemiddel, mandler, sukat, potaske og brunkagekrydderi blandes godt sammen
  3. Margarinen smuldres i melet, og dejen samles med æggehviden
  4. Dejen æltes godt igennem og trilles til en ca. 5 cm tyk stang på ca 25 cm
  5. Dejen pakkes ind i husholdningsfilm.
  6. Dejen stilles i køleskabet i mindst 2 timer eller til næste dag
  7. Dejen skæres i tynde skiver, der lægges på en bageplade
  8. Kagerne bages ved 200 grader i ca 6 min


Havregrynskugler (diabetes)



Ingredienser:

  • 5 dl Havregryn
  • 45 gr Sukker
  • 30 gr Perfect Fit
  • 1½ spsk Kakao
  • 30 gr minarine
  • ½ dl mælk
  • ½ dl kold kaffe
  • mandelessens
  • kokosmel til pynt
Fremgangsmåde:
  1. Alle de tørre ingredienser blandes sammen
  2. Mælk og kaffe hældes over havregrynene
  3. Minarine æltes ind i havregrynene
  4. Blandingen smages til med mandelessens
  5. Massen tildækkes og stilles koldt i mininium 30 min.
  6. Massen trilles til kugler og rulles i kokosmel.
  7. Opbevares i køleskabet

Marcipan sukkerfri/diabetes venlig

Færdig Marcipan
Ingredienser:
  • 200 gr mandler
  • ½ æggehvide (½ bøtte pasteuriseret)
  • 50 gr Perfect Fit
Fremgangsmåde:
  1. Mandlerne skoldes og smuttes
  2. Mandlerne tørres i et rent viskestykke
  3. Mandlerne males til mel i en minihakker (denne process kan godt tage lidt tid)
  4. Mandelmelet blandes med sødemidlet og æggehviden.
  5. Æltes sammen til en fast masse
  6. Den færdige marcipan opbevares i køleskabet

fredag den 1. oktober 2010

Brunsviger



Dej:
  • 2½ dl sødmælk
  • 50 g. gær
  • 100 g. blødt smør
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 knivspids kardemomme
  • 4 stk. æg
  • 600 - 650 g. hvedemel (vigtigst at dejen er lind, ikke tør)
  • +  neutral olie til at smøge bradepanden / formen med
Fyld:
  • 200 g. smør
  • 200 g. farin
Dej:
  1. Mælken lunes. 
  2.  Gær, æg, mælk, sukker, kardemomme, salt & ¾ dele af melet æltes (gerne i en røremaskine). 
  3.  Tilsæt det bløde smør & yderliggere mel til dejen er glat & smidig, meget smidig. Det er meget vigtigt ikke at tilsætte for meget mel - dejen skal være ganske let flydende.
  4.  En stor bradepande smøres jævnt med olie & dejen kommes direkte ned i denne… Lad dejen "hvile" 5 minutter inden den spredes / trykkes ud så den fylder hele formen. Dejen hæver nu en lille time. Imens forberedes fyldet….

Fyld:
  • Smør & farin smeltes sammen for svag varme i en lille gryde. Massen skal være homogen (sammenhængende), inden den fordeles på den "hævede" dej.
  • Tryk dybe huller ned i dejen, således at fyldet flyder ned i fordybningerne. Dej med fyld hæver yderliggere 15 minutter & bages efterfølgende ved 200 grader i ca. 30 - 35 minutter.
  • Bemærk at bagetiden kan varigere ved andet valg af form osv…

Orly Dej



Ingredienser

Fremgangsmåde

  1. Mel, æg, øl, vand, olie samt salt og sukker piskes sammen til en glat dej. 
  2. Hviler en time (vigtigt). 
  3. Hvorefter de stiftpiskede æggehvider VENDES i. 
  4. Dejen skal bruges straks efter tilsætningen af de stiftpiskede hvider. 
  5. Et emne dyppes i dejen. Drypper lidt af. Kommes herefter i hed friture.

Mine Onsdagssnegle



Ingredienser:

  • 100 gr smør
  • 5 dl mælk (både mini. let og sød kan bruges)
  • 50 gr gær
  • 1½ dl sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemomme
  • ca. 800 gr mel
  • lidt vanilie hvis man har lyst
Fyld:
  • 250 gr smør
  • 200 gr sukker
  •  2 spsk stødt kanel
  • 2 æg til pensling
  • + neutral olie til at fedte formene med.
Fremgangsmåde:
1. Gæren smuldres i en stor skål & blandes med vanilje, kanel, kardemomme og sukker.
2. Lun mælken & bland den sammen med salt. 
3. Bland lidt mel med og tilsæt smørret. 
4. Tilsæt mere mel og ælt det hele til en glat og smidig dej. 
5. Ælt dejen op til en stor kugle, der lægges i mel på bordet.
6. Når dejen har hvilet ca. 15 minutter, udrulles den i et kvadrat på ca. 50 X 40 cm. Når du ruller dejen ud, skal du sørge for at begrænse mængden af mel. Børst også overflødigt mel væk fra dejen, når du er færdig med udrulningen.
7. Rør smørret godt med rørsukker og stødt kanel. Man kan eventuelt piske med en håndmikser. Stryg remoncen ud over hele dejen med en palet og rul dejen sammen som en roulade på den smalle led.

8. Smør lave aluminiumsforme ca. 6 cm. i diameter, med neutral olie. 
9. Skær rouladen i 1½  cm. tykke skiver.

10. Læg dem straks i de smurte forme. 
11. Sneglene skal nu hæve på en bageplade et dejligt lunt sted, til de er hævet til næsten dobbelt størrelse - det tager minimum 35 minutter, afhængigt af rummets temperatur.

12 De pensles med sammenpiskede æggeblommer. Bages ved 185 grader, til de er let gyldne, ca. 15 - 18 minutter (alt efter hvilken ovn man har).